eO plāno atgriezties Pikes Peak virsotnē

Andra Dambja vadītais uzņēmums eO šovasar debitēja leģendārajās Pikes Peak kalnā braukšanas sacensībās Kolorado, ASV. Uz starta tika izvests īpaši konstruēts elektriskās piedziņas automobilis eO PP01, kuru pilotēja titulētais šosejas braucējs Jānis Horeliks. Sacensības diemžēl noslēdzās ar avāriju, bet komanda saglabā optimismu un ir uzsākusi darbu pie jauna automobiļa izstrādes. Vairāk par latviešu gaitām ASV varēs uzzināt LTV7 raidījuma Tavs Auto sagatavotajā dokumentālajā reportāžā.

Šī gada Pikes Peak sacensības iegājušas vēsturē ar Peugeot Sport pārliecinošo sniegumu. Deviņkārtējā pasaules rallija čempiona Sabstjēna Lēba uzstādītais rekords 08:13,88 atbilst vidējam ātrumam 146 km/h līkumotajā un bīstamajā trasē!

Iegūta vērtīga pieredze

Arī latviešu pārstāvētajā elektriskās piedziņas klasē konkurentu vidū bija lielie autoražotāji – Mitsubishi un Toyota. Par uzvarētāju gan kļuva japānis Nabuhiro Tadžima no Monster Sport, kurš vislabāk prata pielāgoties mainīgajiem laika apstākļiem sacensību dienā. Jāpiebilst gan, ka patiesais elektroauto potenciāls palika neuzzināts, jo uznākušais lietus palēnināja dalībniekus pat par 60 sekundēm, salīdzinot ar treniņbraucienos uzrādītajiem rezultātiem.

Kā zināms, Jāņa Horelika pilotētais eO PP01 trases 4. kilometrā noskrēja no ceļa pēc saķeres zaudēšanas bremzēšanas laikā. Smagajā triecienā pret klinti Jānis diemžēl guva traumas – lauztas ribas un pleca lāpstiņu. Šobrīd komanda priecājas par veiksmīgo atveseļošanās procesu.

eO sacensībās uzkrājis vērtīgu pieredzi un ieguvis apjomīgus automobiļa parametru ierakstus. Tāpat nodibināti kontakti ar citām komandām, kā arī iegūta balva par skaistāko automobili līdzjutēju vērtējumā.

2014. gadam tiek gatavots eO PP02

Andris Dambis ir ķēries pie jaunas eO PP02 šasijas izstrādes, lai nākamgad atgrieztos Pikes Peak virsotnē. No PP01 automobiļa tiks saglabāta visu riteņu piedziņa, litija jonu akumulatoru paka un klasē labākā jaudas un masas attiecība. PP02 motoru jauda gan būs divreiz lielāka!

Mērķi tiek saglabāti iepriekšējie – jauns distances rekords un uzvara absolūtajā vērtējumā. eO šobrīd strādā pie partneru piesaistes projekta realizēšanai. Kā vienu no potenciālajiem attīstības scenārijiem komanda redz motoru sporta programmas īstenošanu kāda autoražotāja vārdā.

eO turpina arī zinātnisko darbību Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) kompetenču centru programmas ietvaros. Individuālo pētījumu rezultātus iecerēts izmantot, radot augstas veiktspējas elektroauto sastāvdaļas pasaules tirgum.

Tavs Auto reportāža

Ar Kurbads un DNB līzings atbalstu raidījums Tavs Auto ir iemūžinājis PP01 automobiļa tapšanu un sacensību nedēļu ASV. Dokumentālā sižeta pirmizrāde paredzēta 3. septembrī pulksten 20:00 LTV7 kanālā.

All News